Šta trebate znati prije preuređenja kupaonice?
Datum: December 1st, 2015
web0

Ukoliko planirate da renovirate dotrajalo ili uredite novo kupatilo, potrebno je da sačinite dobar plan kako bi se iskoristio svaki centimentar prostora, a da se pri tome ne prokorači predviđeni budžet. S obzirom na to da adaptacija kupatila spada u najskuplje građevinske radove, vrlo je važno dobro sračunati sve troškove. U troškove spadaju građevinski radovi i materijal, a suma varira u zavisnosti od kvadrature kupatila, dostupnosti instalacija i samog stila uređenja. Ako želite da smanjite troškove onda morate da uključite kreativnost kroz projekte koje ćete pripremiti sami. Kako ne bi drastrično prekoračili predviđeni budžet, važno je da ste dobro informisani prije pregovara sa majstorom. Evo osnovnih stvari koje trebate znati prije samog renoviranja kupatila, kako bi na što jeftiniji način prostor učinili lijepšim i funkcionalnijim.

 

 

web1

1. PLAN KUPATILA

Prvo što trebate znati je kakvo zapravo kupatilo želite! Detaljan popis šta tačno od sanitarija i namještaja želite imati i koji stil uređenja želite primijeniti. Ako pravite velike promijene morate znati da će vam trebati više od jednog majstora pa razmislite da angažujete firmu, malo je skuplja opcija, ali pruža veliku uštetu u vremenu, jedino tako možete znati kada će renoviranje biti gotovo i imati garanciju za sve radove.

 

 

 

web2

2. MATERIJAL

Većinu materijala za rad nabavljaju sami majstori jer oni najbolje znaju koji je najadekvatniji za kupatilo. U materijal računaju: cijevi, žice i malter. Najčešće ljepilo za pločice dodatno naplaćuju, kao i lajsne, crijeva za bojler i mašinu, utičnice i bezbroj sitnica. Dakle, sa majstorima treba do detalja nabrojati šta sve ulazi u osnovnu cijenu, počev od kesa za iznošenje otpada.

3. RADOVI

Kada se već vrši zamjena pločica, preporučuje se i izrada nove vodovodne instalacije što podrazumjeva izmjenu instalacija odvoda i dovoda vode, zamjenu ventila, prilagođavanje instalacija novim pozicijam i slično. Možete iskoristiti priliku i ugraditi vodokotlić da više ne smeta pogledu u vašem interijeru, a razmislite i o podnom grijanju.

Bez obzira da li planirate dogovoriti sa majstorima sistem „ključ u ruke“ ili se želite sami uključiti u većinu radova evo šta se sve mora uraditi prilikom popunog renoviranja kupatila:

web3

 • Postavljanje zaštitne PVC folije od ulaznih vrata do kupatila
 • Demontaža starog namještaja i sanitarije iz kupatila
 • Demontaža pločica sa poda i zida
 • Demontaža stare odvodne i dovodne instalacije od glavne vertikale u kupatilu
 • Odvoz svog tog otpada na deponiju
 • Nabavka materijala i montaža nove dovodne i odvodne instalacije do glavne vertikale u kupaonici za kadu, veš mašinu, umivaonik, školjku te podni sifoni od PVC cijevi.
 • Nabavka materijala za elektro instalaterske radove i montaža istog
 • Nabavka materijala za izravnavanje zidova i poda tj.priprema za novu keramiku. Naglasite da želite zidove u vinklu, kako poslije ne bi imali problema sa postavljanjem keramike i sanitarija.
 • Nabavka materijala za izolaciju na pod i dio zida kod kade. Ne zaboravite na izolaciju zidova od vlage i plijesni – mali trošak tokom samih radova, a veliki ako ga radite naknadno kada vam se vlaga već pojavi
 • Nabavka materijala za impregnaciju zidova i poda
 • Nabavka materijala (ljepila, fug mase, lajsni) i keramike te postavljanje pločica na zidove i pod
 • Nabavka i postavljanje sanitarija (tuš kabine i/ili kade, umivaonika, wc-školjke, bidea, vodokotlića, ogledala…)
 • Nabavka i ugradnja: sifona, kutnih ventila, slavina i tuš-baterije.
 • Farbanje stropa
 • Silikoniranje sanitarija i završno čišćenje.

 

4. NAMJEŠTAJ

Bez obzira na to je li vaše kupatilo veliko ili malo, funkcionalnost će biti zadovoljena ako su elementi u prostoru dobro raspoređeni i ako su odgovarajućih veličina. Sav namještaj morate nabaviti prije početka adaptacije uz konsultacije sa majstorom.

Na tržištu je velika ponuda kupaonske opreme različitog dizajna i kvalitete. Za koju ćete se odlučiti, ponajprije zavisi o stila uređenja kupaonice, njenim dimenzijama i vašem budžetu. Prilikom odabira, važno je uzeti u obzir potrebe svih korisnika kupatila.

web4

web55. PLOČICE

Budući da se kupatilo renovira jednom u 10-20 godina trebalo bi da se odlučite uvijek za kvalitetnije materijale zato nemojte štediti ni na kvaliteti same keramike. Poigrajte se bojama ili se odlučite za neku od sada vrlo modernih kompozicija jer ćete u njima uživati godinama.  Pločice se nikada ne kupuju „knap“ – uvijek ostavite rezervu u slučaju da se neka slučajno razbije. Na kraju, premda se ne čini logičnim, dijagonalno postavljene keramičke pločice stvaraju manji osjećaj tjeskobe u malom kupatilu.

 

 

web

6. RASVJETA

Ne zaboravite da dobro isplanirate i rasvjetu koja je često nepraktična i postavljena na pogrešnim mjestima. Probajte da iskoristite što više prirodnog svjetla, prozori trebaju biti smješteni nasuprot kadi, a idelan izvor svjetla je s lijeve ili prednje strane umivaonika. Jako osvjetljenje mora biti iznad ogledala, a prigušena svjetla iznad kade kada se želi stvoriti wellnes ugođaj.

7.DETALJI

Sitnim detaljima zaokružujete priču i dobivate dodatni osjećaj glamura. Ovalno ogledalo, kuglice za kupanje u boji vaših pločica ili neka lijepa slika, možda nekoliko biljaka u neobičnim ukrasnim saksijama i pokoja svijeća da se postigne spa ugođaj. Razmišljajte o svjetlijim i nježnijim bojama pri uređenju kupaonice jer će se prostorija činiti većom i dobit ćete osjećaj prozračnosti.

 

web7