Dimnjak – za topli dom!
Datum: October 25th, 2016
Schiedel_Infos_www_Schultheiss_Nuernberg_19-01-2016

Toplina je prvi uslov da kuća postane dom, pa sistem grijanja treba dobro isplanirati. Jedan od najbitnijih elemenata sistema grijanja je dimnjak, koji stvara usis za izgaranje goriva i odvod dimnih plinova. Na tržištu postoje dimnjaci od različitih materijala i sa velikim rasponom cijena.

U ponudi imamo različita rješenja dimnjačkih sistema, koja pokrivaju sve potrebe individualnih kuća, stambenih zgrada i industrijskih postrojenja i za sve vrste goriva. Na vama je samo da odlučite da li želite izidati domnjak ili pak ugraditi sistem montažnog dimnjaka. Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i nedostatke, a odluka se donosi na osnovu individualnih potreba. Šta god odlučili, mi vam nudimo najbolje. U slučaju da odaberete ugradnju,  preporučujemo Schiedel – tržišnog lidera u toj kategoriji, a za zidane dimnjake tu su dimnjačke crijevi Keramike Mladenovac.

 

Schiedel – sistem montažnih dimnjaka

df711e8ceeNajnaprednija tehnologija izrade izostatične cijevi, te posebno razvijeni profil cijevi za povećani učinak izmjene topline Schiedelove dimnjake čine sigurnim od dima i požara, te otpornim na vlagu i koroziju. Laka montaža, dug garantni rok na kvalitet, kompletan sistem bez potrebe za dodatnom obradom i izolacijom i povoljna cijena su još neke karakteristike koje Schiedel-a svrstavaju među vodeće svjetske proizvođače i u proizvodnji dimnjaka.

SCHIEDEL UNI/SIH

  • troslojni sistem sa integrisanom izolacijom i  kanalima za sušenje izolacije
  • otporan na vlagu unutar dimnjaka
  • namijenjen za sve vrste goriva
  • ekološki podoban

 

 

 

 

 

 

Sistemi za dimnjake

49f705_5a1701e6cfb642f4864e0727c56ed28cKompanija Keramika Mladenovac nudi dimnjačke cijevi koje su ocjenjene najboljim tipom A1N1 B2N1 u svojoj oblasti, tako da su po kvaliteti i primjeni potpuno ravnopravne sa dimnjačkim cijevima najvećih i najpoznatijih evropskih proizvođača. Dimnjačke cijevi se mogu koristiti za sve vrste goriva, u suhim i vlažnim uslovima temperature od 600°C. Otporne su na paljenje čađi, kiseline i abrazije i imaju izuzetno veliku pritisnu čvrstoću.

KOMPLET DIMNJAKA SE SASTOJI OD SLJEDEĆIH ELEMENATA:

dim

- plašt

- dimovodna keramička cijev

- priključak za peć RA

- priključak za vratanca PA

- vratanca

- konzolna ploča

- krovna ploča

- distanciona rozeta keramička cev

- prsten venturijusa

- venturijus

- kiselootporna vratanca PA vatrostalno vezivo

- izolaciona pletenica i tervol obloga

 

 

 

 

 

Tabela: Određivanje potrebne količine kiselootpornog vatrostalnog veziva za spajanje dimovodnih keramičkih cijevi i dužine izolacione pletenice za 1 metar dimnjaka.

Keramičke cijevi Ø

13,5

16

18

20

25

30

35

40

45

50

55

60

Vezivo

0,6

0,6

0,7

0,7

1

1,4

1,8

2,4

3

3,5

4

4,5

Izolaciona pletenica m/m

2

2,3

2,7

2,7

3,3

3,8

4,3

4,7

5,2

5,7

6,2

6,8

Održavanje dimnjaka

Pored redovnog održavanja dimnjaka, prema prijedlogu odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova stručna osoba treba jednom godišnje pregledati dimovodne objekte koje koriste fizičke osobe. Dimnjaci koji se ne koriste pregledavaju se dvaput godišnje, kao i dimnjaci kojima se odvode produkti sagorijevanja plina na koje su priključena plinska trošila, uključujući i uređaje ili otvore za opskrbu zraka za izgaranje. Jednom u dvije godine treba pregledati i dimovode kojima se odvode produkti sagorijevanja plina i dovoda zraka za izgaranje plina na koje su priključena trošila “C” klase.  Važnost ispravnosti dimnjaka je velika jer u neispravnom dimnjaku može doći do požara usljed zapaljenja nečistoća, kao i do curenja ugljikova monoksida i trovanja.