Makeover kupatila
Datum: October 26th, 2016
IMAG0541

Povodom 25.  godišnjice naše firme, organizovali smo veliku nagradnu igru u kojoj smo pored glavne nagrade automobila Škode Citigo poklonili i kompletnan makeover kupaonice.

Automobil je na dan izvlačenja nagrada otišao u sretne ruke novog vlasnika, a dobitnik makeovera kupatila odlučio je da je sada pravo vrijeme da i on realizuje svoju nagradu. Od danas počinje kompletno renoviranje kupatila, a svi vi koji planirate da renovirate dotrajalo ili uredite novo kupatilo možete pratiti kako napreduju radovi da biste znali šta vas očekuje kada se i sami odlučite za taj poduhvat.

Prvi savjet koji vam možemo dati je da napravite dobar plan, kako bi se iskoristio svaki centimentar prostora, a da se pri tome ne prokorači predviđeni budžet. S obzirom na to da adaptacija kupatila spada u najskuplje građevinske radove, vrlo je važno dobro izračunati sve troškove. U troškove spadaju građevinski radovi i materijal, a suma varira u zavisnosti od kvadrature kupatila, dostupnosti instalacija i stila uređenja. Ako želite da smanjite troškove onda morate uključiti kreativnost kroz projekte koje ćete pripremiti sami.  Ako pravite velike promjene, trebat će vam više od jednog majstora. U tom slučaju treba razmisliti o angažovanju firme, što jeste malo skuplja opcija, ali pruža veliku uštetu u vremenu i jedino tako možete znati kada će renoviranje biti gotovo i imati garanciju za sve radove.

Prva faza renoviranja uključuje sljedeće:

IMAG0557

 • Postavljanje zaštitne PVC folije od ulaznih vrata do kupatila
 • Zaštita otvora od prašine u prostorijama koje nemaju vrata
 • Demontaža starog namještaja i sanitarija iz kupatila
 • Demontaža pločica sa poda i zida

Druga faza renoviranja uključuje sljedeće:IMAG0581

  • Nabavka materijala i montaža novih dovodnih i odvodnih instalacija od PVC cijevi do glavne vertikale u kupaonici za kadu, veš mašinu, umivaonik, školjku, te podni sifon.
  • Nabavka materijala za elektro radove i montaža istog
  • Nabavka materijala za izravnavanje zidova i poda, odnosno priprema za novu keramiku. Vodite računa da zidovi budu u vinklu, kako poslije ne bi bilo problema sa postavljanjem keramike i sanitarija.

 

 • IMAG0580Nepredviđene situacije na koje morate računati:
  1. Može vas iznenaditi količina otpada – očekujte i do 130 vreća smeća, zavisno od veličine kupatila. Otpad se mora deponovati na zakonom predviđeno mjesto za što je potrebno angažovati poseban prevoz.
  2. Ako renovirate kupatilo u toku grijne sezone, a stanujtee u zgradi, morate dogovoriti sa preduzećem koje pruža usluge grijanje da se za dan kada planirate postavljati instalacije za grijanje čitava zgrada isključi iz sistema grijanja.
  3. U našem konkretnom slučaju, u kupatilu se nalazio dimnjak koji već godinama nije bio u fukciji. Međutim, kako je zgrada stara, dimnjak se obrušio prilikom skidanja pločica. Nama to nije predstavljalo problem jer se stan nalazi u suterenu zgrade i vlasnici su samo dobili veće kupatilo. U slučaju da i vi imate dimnjak u kupatilu, računajte na mogućnost da ćete morati ponovo zidati dimnjak ili da ćete dobiti veće kupatilo za koje je potrebna veća količina pločica ili drugi razmješta.

 

Treća faza renoviranja uključuje sljedeće:

 • Nabavka materijala za izolaciju poda i dijela zida kod kade. Ne zaboravite na izolaciju zidova od vlage i plijesni – mali trošak tokom samih radova, a veliki ako ga radite naknadno kada vam se vlaga već pojavi
 • Nabavka materijala za impregnaciju zidova i poda
 • Spuštanje i farbanje stropa i ugradnja LED rasvjete.

IMAG0654

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četvrta faza renoviranja uključuje:

 •  nabavku materijala (ljepila, fug mase, lajsni) i keramike te postavljanje pločica na zidove i pod.

IMAG0663

 

 

Ako niste dogovorili posao sa firmom, morate računati da često jadna faza renoviranja uključuje angažovanje dva različita majstora. Često vam u isto vrijeme mogu trebati vodoinstalater ili električar i moler, što može oduzeti puno dragocjenog vremena.