Savjeti

Nudimo vam nekoliko savjeta za vašu i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Za ličnu sigurnost puno možete učiniti redovnom mjesečnom provjerom ispravnosti automobila. Najvažnija je provjera stanja guma (nivo zraka u gumama, istrošenost istih i balansiranje guma), zatim razine ulja u motoru, stanja kočnica i tekućine za pranje stakla. Prije polaska na put, obavezno provjerite i stanje akumulatora, antifriza, metlica za brisače i kompleta za prvu pomoć. Savjetujemo i da u automobilu uvijek imate kablove za paljenje, baterijsku svjetiljku, lance i pribor za čišćenje snijega, te sprej za odleđivanje bravice vrata automobila i sprej za odleđivanje stakla.

Vožnjom u skladu s ograničenjem brzine,  vezanjem pojasa, pravilnim položajem tijela za volanom i izbjegavanjem korištenje mobitela u toku vožnje ne samo da izbjegavate plaćanje kazni nego i povećavate sigurnost za sve učesnike u saobraćaju. Djecu uvijek vozite u odgovarajućim autosjedalicama. Vodite računa i o svome psiho-fizičkom stanju i nakratko se isključite iz prometa kada ste umorni ili pod stresom. Otvorite prozor, dišite duboko i pravilno, brojite od 10 do 1 i tek kad osjetite da vam je bolje – nastavite s vožnjom.

web6

Zimski period

Zima je uvijek izazov za vašeg limenog ljubimca. Niže temperature uzrokuju smrzavanje, oštećenja limenih dijelova, poledicu na cesti i sl. Preporuka profesionalaca bi bila da odete na preventivni pregled kod serivera na početku zime. Ukoliko ste sam svoj majstor obratite pažnju na sljedeće:

  •  Zakonski propisi

Zimske gume su obvezne u ovom periodu godine. One su pravljene od mekše smjese i imaju veće utore u sebi kako bi se izbjeglo zadržavanje snijega u utorima. Zimske gume imaju bolje prianjane, efikasnije kočenje u zimskim uvjetima, te sposobnost vuče. Zimske gume doprinose sigurnosti i udobnosti u vožnji. Ako koristite zimske gume više godina, provjerite dubinu utora. Ako je dubina utora 4mm ili manja, vrijeme je za nove zimske gume.

  • Provjerite razine tekućina u automobilu

Svaki vozač bi trebao znati dopuniti tečnost za vjetrobranska stakla (u zimskim mjesecima koristite samo tečnost koja može podnijeti temperature do -15°C), prekontrolisati razinu antifriza (manjak ili slaba koncentracija antifriza mogu uzrokovati smrzavanje tekućine u bloku motora, što dovodi do pucanja), napraviti osnovnu kontrolu akumulatora (akumulator mora biti čist i suh sa vanjske strane, a razina vode u ćelijama treba biti ista), te provjeriti razinu motornog ulja.

  • Svjetla

Zimski period na našim prostorima karakterišu česte magle, stoga su ispravna svjetla bitna za vašu sigurnost, ali i za sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju. Prekontrolišite farove, iznutra trebaju biti suhi i čisti. Sva svjetla trebaju biti u funkciji, a u automobilu uvijek nosite rezervne sijalice.

  • Dodatna oprema

U zimskim mjesecima pametno je opskrbiti se sljedećim alatim: metlica za snijeg, strugač leda, tečnost za odmrzavanje vjetrobranskog stakla, tečnost za odmrzavanje brave, topla deka i krpa za čišćenje stakla (dobro dođe kod magljenja). Ako putujete na planinu, obavezno ponesite lance i lopatu za snijeg.

  • Savjet plus

Kedere je dobro premazati masnom olovkom ili sprejem protiv smrzavanja kako se ne bi zaledili preko noći.

web7

 

VOŽNJA PO KIŠI

Kiša je posebno opasna za neiskusne ili umorne vozače. Kapi kiše se na cesti miješaju sa nečistoćama i uljem, stvarajući opasan površinski sloj koji uzrokuje proklizavanje automobila. Zato vožnja po kiši zahtjeva veću koncentraciju i češće pauze za odmor.

  • Držite potrebno rastojanje i smanjite brzinu

Najvažniji savjeti za sigurnu vožnju po kiši su: usporite, budite oprezni i držite potrebno rastojanje. Zbog povećane mogućnosti proklizavanja automobila, potrebno je voziti sporije jer je tada veći dio gazne površine gume u kontaktu sa cestom, pa je mogućnost proklizavanja puno manja. Držite dovoljno rastojanje od vozila koje se nalazi ispred vas. kako biste pravovremeno mogli zaustaviti vozilo u slučaju neočekivane potrebe za kočenjem.

  • Obavezno upalite svjetla

Vozite s upaljenim svjetlima, ne samo da biste bolje vidjeli cestu, nego i da bi drugi vozači lakše uočili vaš automobil. Prije vožnje provjerite da li vam ispravno rade kratka i duga svjetla, žmigavci, te zadnja i stop svjetla. Svjetla za maglu uključite kada je vidljivost manja od 50 m.

  • Izbjegavajte naglo kočenje!

Vožnja po kiši je najopasnija kada kiša tek počne padati i miješati se sa nečistoćama na cesti. U takvim uslovima izbjegavajte naglo kočenje. U slučaju proklizavanja automobila zbog klizave ceste, volan nikada nemojte okretati naglo. Sa volanom, papučicom gasa i kočnicama po kiši uvijek treba biti nježniji nego po suhom vremenu – dakle zaboravite na sve grube i nagle pokrete. Mnogi automobili danas imaju sistem protiv blokiranja kotača (ABS), pa je i rizik od proklizavnja daleko manji.

  • Ponašanje u prometu

Oprez je ključ za sigurnu vožnju po mokrim cestama. Poštujte signalizaciju i vodite računa o smanjenoj vidljivosti. Ne zaboravite da prskanje sa guma drugih vozila, pogotovo velikih, prlja vaše vjetrobransko staklo i smanjuje vam vidljivost.  Pazite i na kočne diskove. Ako je voda kroz koju prolazite dovoljno duboka da bi mogla dosegnuti kočione diskove, kada izađete iz vode neko vrijeme lagano pritiskajte papučicu kočnice kako biste ih osušili.

wet-weather-driving-1030x378